You are currently viewing Bazar zdravlja posvećen vakcinaciji protiv Kovid-19 u opštini Ražanj

Bazar zdravlja posvećen vakcinaciji protiv Kovid-19 u opštini Ražanj

  • Post category:Вести

BAZAR ZDRAVLJA ZA VAKCINACIJU PROTIV KOVID-19 U OPŠTINI RAŽANJ

U centru opštine Ražanj,u organizaciji Doma zdravlja Ražanj održan je „Bazar zdravlja“,na kome su građani bili u prilici provere svoje zdravlje, krvni pritisak i nivo šećera u krvi, da dobiju stručni savet lekara i da se vakcinišu protiv kovid -19. „Bazar zdravlja“ je posetilo oko 100 meštana, a četrnaestoro građana se odlučilo i da se vakciniše protiv kovid-19.

Tim Doma zdravlja Ražanj činili su 2 lekara – internista i lekar opšte medicine, 5 medicinskih sestara, a bazar je posetio i direktor doma zdravlja i glavni tehničar ove ustanove. „Broj obolelih od kovida se povećava, u Ražanju trenutno imamo oko 100 obolelih. Nažalost, vakcinacija prvom dozom vakcine je zastala, građani se uglavnom vakcinišu četvrtom dozom. Inače, dom zdravlja ima sve vakcine.Zato smo danas ovde, da građanima izađemo u susret i ponudimo da jednostavno provere svoje zdravlje, da promovišemo i zdravlje i vakcinaciju protiv kovid -19.“ istakao je direktor DZ Ražanj, Nenad Stanković.

„Danas sam primio četvrtu dozu vakcine da bih se zaštitio. Prošle godine sam posle treće doze preležao kovid, ali to je bio blaži oblik. Imao sam samo neku prehladu, nisam imao upalu pluća, nisam imao temperaturu. Tako da mi je vakcina spasila glavu na ramenima. Imam dijabetes i osetljiva pluća“ ‒ izjavio je Bratislav Milosavljević koji je u 76. godini života.

Građani su veoma zadovoljni ovom akcijom doma zdravlja: „Kad  mi je već ovako jednostavno i lako da dođem do lekara… sve sam pregledala, i krvni pritisak, i šećer, pa i vakcinu da primim“, istakla je Živka Pešić, „Hoću da se zaštitim. Bolujem od raznih bolesti, radim posao gde sam u velikom kontaktu s ljudima i hoću da budem zaštićena. Stara sam i ne bih da me ova bolest pokosi.“, kaže Radmila Milenković.

Dr Sonja Marjanović, načelnica službe opšte medicine DZ Ražanj je pozvala građane da se vakcinišu, istakavši: „Zbog aktuelne epidemiološke situacije, preporuka je da se pacijenti vakcinišu protiv kovida-19. S obzirom da je vakcina bezbedna, primenljiva, potrebno je da se pacijenti vakcinišu kako bi se sprečili najteži oblici bolesti, bolnička lečenja, komplikacije kod pacijenata i kako bi se sprečio smrtni ishod“.

„Bazar zdravlja“ je organizovan uz podršku Svetske zdravstvene organizacije  i USAID-a, koji, u saradnji sa Vladom Republike Srbije,  pružaju podršku promociji vakcinacije protiv kovida-19 u Srbiji.