-После поплава, могу се јавити цревне заразне болести.
-Преносе се пијењем загађене воде, додиром прљавим рукама или преко гардеробе у којој су
људи били у загађеном подручју.
-Први симптоми цревних заразних болести су: повишена температура, повраћање, мучнина,
малаксалост, грчеви у стомаку и пролив.
-За пиће, припремање хране и личну хигијену користитесамо флаширану или другу хигијенски исправну воду (из цистерне).
-Редовно одржавајте хигијену руку (сапуном или дезинфекционим средством).
-Заштитите готову храну од загађења фекалијама које се могу наћи у води.
-Сву храну која је дошла у контакт са поплављеном водом баците.
-Дезинфикујте радне површине, као и прибор за јело и кување.
-Храну спремајте са хигијенски исправном водом и обавезно је термички обрадите (на температури већој од 70°C).
-Припремљену храну не чувајте дуже од 4 сата на собној температури, она мора бити на температури нижој од 10°C.
-Темељно подгрејте кувану храну.
-Малој деци дајте индустријски припремљену храну.
-Спречите контакт сирових намирница и термички обрађене хране.
-Јавите се лекару ако приметите симптоме цревних заразних болести, или сте повређени.